Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Får utmärkelse för att ha uttalat sig ovetenskapligt

Publicerad: 28 december 2009, 14:28

”Det är som vanligt bara att bryta ihop och gå vidare”. Så skriver läkaren Annika Dahlqvist om att ha tilldelats den mindre smickrande utmärkelsen Årets förvillare.


För att ha "uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom". Med den motiveringen utsågs i dag, måndag, läkaren Annika Dahlqvist till Årets förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning, Vof.

Föreningen skriver i ett pressmeddelande att den i valet av mottagare lagt extra vikt vid att Annika Dahlqvist som läkare har ett ansvar att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Att i stället sprida okunnigt tyckande och direkta felaktigheter är att missbruka sin ställning och det motiverar att hon får utmärkelsen årets Förvillare , skriver föreningen.

Vof går hårt åt flera av Annika Dahlqvists mediala uttalanden, bland annat ett debattinlägg där hon varnat för vaccin mot svininfluensan för att i stället förespråka en kostomläggning.  Om hennes råd hade följts skulle influensan ha skördat fler dödsoffer , skriver föreningen. Annika Dahlqvist uttalanden om mammografi får också kritik.

Annika Dahlqvist kommenterar själv utmärkelsen på sin blogg:  Det är som vanligt bara att bryta ihop och gå vidare.

Biologen och författaren Staffan Ulfstrand tilldelas utmärkelsen Årets folkbildare för "hans entusiasmerande och pedagogiska böcker om evolutionen och hans många populärvetenskapliga föredrag, särskilt under det dubbla Darwin-jubileet 2009 . Utmärkelsen Årets folkbildare är förenad med ett penningpris på 25 000 kronor.

Årets förvillare får inga pengar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev