Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Får vänta fyra år på legitimation

Publicerad: 15 januari 2014, 13:20

En psykolog utbildad i Frankrike tvingas vänta i 47 månader innan Socialstyrelsen kan utfärda en svensk legitimation.


I december 2011 fick en svensk kvinna sin psykologlegitimation i Frankrike efter att ha utbildat sig där. Kort därefter skickade hon in en ansökan om en svensk psykologlegitimation till Socialstyrelsen, den registrerades den 10 januari 2012.

Sedan hände ingenting.

När hon efter några månader försökte kontakta handläggaren på Socialstyrelsen fick hon beskedet att denne inte längre hade ansvar för handläggningen av psykologlegitimationer. Hon fick sedan komplettera sin ansökan med handlingar som enligt henne själv redan fanns med och först i november 2012 skickades den vidare till en sakkunnig för bedömning.

Den 9 september 2013 kom Socialstyrelsens slutgiltiga utlåtande om att kvinnan behövde komplettera sin franska utbildning med en praktisk tjänstgöring om 27 månader för att sedan kunna få en svensk psykologlegitimation.

I en anmälan av Socialstyrelsen segdragna handläggning till justitieombudsmannen skriver kvinnan att detta verkar konstigt då hon skickat med intyg om att hennes franska utbildning överensstämmer med gällande EG-direktiv och därmed borde vara likvärdig med den svenska.

Justitieombudsmannen skriver som svar att det inte är första gången som de långa handläggningstiderna på Socialstyrelsen är föremål för granskning men då myndigheten i tidigare fall lovat bot och bättring finns inte tillräckliga skäl att utreda det aktuella fallet vidare.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev