Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fara för ambulansbrist

Publicerad: 17 juli 2012, 09:26

Det saknas personal till 70 dygnspass i ambulanssjukvården i Stockholm de kommande tre veckorna. Nu uppmanas de anställda att ta extrapass för att undvika ett krisläge.


I ett internt mail till de anställda inom Falck Ambulans skriver ledningen att det är ”brist på vidareutbildade systrar”. ”Vi ber, läs beordrar, samtliga vidareutbildade systrar att ta fram era kalendrar och titta ut en lucka” står det i brevet. För att hoppa in och jobba extra får ambulanssjuksköterskorna en ersättning på 450 kronor i timmen.

I brevet varnar ledningen för konsekvenserna som personalbristen kan leda till: ”det finns nu en överhängande risk att verksamheten inte kommer att kunna bedrivas fullt ut dessa veckor vilket i sin tur kan komma att leda till en samhällsfara”.

Men Falck Ambulans VD Sven Engquist hävdar att situationen är under kontroll och att det bara handlar om skarpa formuleringar för att få personalen att komma in och jobba.

– Det här är inget dramatiskt alls. Vi har klarat alla semestrar hittills utan att behöva ställa några bilar, säger Sven Engquist till TV 4.

Men enligt källor till tv-kanalen har bilar redan blivit stående under sommaren.

Jörgen Ekström, förtroendevald för Vårdförbundet på Falck Ambulans, berättar för Dagens Medicin att personalbristen tidigare i sommar ledde till att en sjuksköterska som inte var specialistutbildad fick jobba ett dygnspass. Han tycker att Falck måste erbjuda mer om den akuta krisen ska kunna lösas.

- Det är en väldigt låg ersättning de erbjuder. 450 kronor i timmen är inte så mycket mer än vår vanliga övertidsersättning, säger Jörgen Ekström.

Redan under våren kallades Falck till ett möte där landstinget uttryckte oro för bemanningssituationen. Även då svarade Falck att företaget hade läget under kontroll. Nu kräver Vårförbundet åtgärder för att trygga bemanningen på längre sikt.

- Det finns för få vidareutbildade sjuksköterskor och då måste man erbjuda bra villkor för att kunna konkurrera om dem som finns, säger Jörgen Ekström.

Uppgifterna om personalbristen har fått oppositionen i Stockholms läns landsting att reagera.

– Den politiska ledningen har tidigare sagt att de har regelbunden kontakt med de ambulansföretag som landstinget har avtal med. Om det stämmer har jag väldigt svårt att förstå hur en av landstingets entreprenörer mitt i semestertider saknar personal till 70 dygnspass. Detta känns snarare som ett utfall av landstingets bristfälliga avtalsuppföljning. Ur ett patientsäkerhetsperspektiv är detta dessutom helt oacceptabelt, säger socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Dag Larsson i ett uttalande.

Relaterat material

Brist på ambulanspersonal i Dalarna

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News