Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Färdigt förslag om nationella taxan och försäljningar

Publicerad: 6 november 2008, 15:56

Snart kan privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster som går på den nationella taxan sälja sin praktik. Nu har regeringen beslutat om en proposition.


Som Dagens Medicin avslöjade i början av oktober har regeringen tagit fram nya regler för vad som ska gälla när en läkare eller sjukgymnast som går på den nationella taxan vill sälja sin praktik till någon annan. Den 10 oktober presenterades ett officiellt förslag som skickades till lagrådet för granskning.

Nu har regeringen fått tillbaka det och beslutat om en proposition som ska skickas till riksdagen för beslut.

– Jag är glad att kunna leverera den här propositionen. Det har bitvis varit en svår process som tagit längre tid än planerat, bland annat på grund av de diskussioner vi haft med EU, säger socialminister Göran Hägglund (kd) i ett pressmeddelande.

Läkare och sjukgymnaster som går på den nationella taxan får en statligt bestämd ersättning från landstinget, utan att behöva sluta något vårdavtal. Regeringens proposition innebär att de praktiker som omfattas kan drivas vidare på samma villkor även efter ett ägarbyte.

De tidigare tankarna om att ställa kvalitetskrav vid överlåtelser finns inte med i propositionen. En läkare eller sjukgymnast som vill sälja kan göra det till den som erbjuder bäst pris. Däremot gäller rätten att fortsätta på den nationella taxan inte i landsting där det finns vårdvalssystem som intressenten kan ansluta sig till.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev