Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Farlig bakterie hittad i Sverige

Publicerad: 2 Juni 2008, 13:12

Tarmbakterien Clostridium difficile PCR ribotyp 027 har för första gången hittats hos en patient i Sverige.


Den drabbade är en multisjuk kvinna som opererats i buken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, rapporterar Smittskyddsinstitutet.

Någon vecka efter operationen fick kvinnan besvär med diarréer. Provtagning visade att hon bar på bakterien Clostridium difficile av varianten PCR ribotyp 027.

– Den här varianten är förknippad med högre dödlighet, sjuklighet och spridningsförmåga, säger Karin Tegmark Wisell, medicinskt ansvarig läkare på Smittskyddsinstitutets sektion för antibiotikaresistens och vårdhygien, till TT.

Tidigare har utbrott rapporterats i sjukhusmiljöer i Storbritannien, Holland, USA och Kanada. Bakterien bildar sporer som kan överleva i omgivningen av smittade personer länge och därför lätt sprids till andra människor.

Den aktuella patienten hade dock inte varit utomlands på många år.

Symtomen på Clostridium difficile-infektion debuterar vanligen under antibiotikabehandling eller efter avslutad antibiotikakur och patienten insjuknade efter att flera gånger under våren ha antibiotikabehandlats med kinoloner.

Smittskyddsläkaren i Uppsala län har beslutat att Clostridium difficile PCR ribotyp 027 ska vara lokalt anmälningspliktig och smittspårningspliktig i Uppsala län.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev