torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farliga psykpatienter kan få besöksförbud

Publicerad: 21 september 2005, 07:36

Att beslagta psykpatienters mobiltelefoner räcker inte. Flera remissinstanser vill ha ännu tuffare tag i psykvården. Kriminalvårdsstyrelsen kräver till exempel att farliga psykpatienter får besöksförbud.


Regeringens nationelle psykiatrisamordnare Anders Milton har föreslagit att chefsöverläkaren ska kunna besluta om inskränkningar för patienter i tvångsvård och rättspsykiatrisk vård att använda mobiltelefon, dator och att skicka brev.

Om sådan kommunikation är till allvarligt men för vården eller rehabilitering av patienten, eller om den kan vara till skada för patienten eller någon annan, kan inskränkningen tillåtas.

Anders Milton får massivt stöd för sina huvudförslag av en rad tunga remissinstanser som Domstolsverket, justitiekanslern, Läkarförbundet, Vårdförbundet, Landstingsförbundet och Schizofreniförbundet. Bara någon enstaka remissinstans har invändningar.

Men flera remissinstanser efterlyser ännu hårdare tag mot farliga psykpatienter.

Kriminalvårdsstyrelsen kräver att psykiatrisamordnaren lägger ett förslag om besöksförbud inom rättspsykiatrin, i likhet med det som finns inom kriminalvården. Detta behövs både av behandlingsskäl och för att förhindra fortsatt brottslighet.  Kriminalvårdsstyrelsen avvisar också att chefläkarens beslut om att inskränka patientens rätt att använda elektroniska hjälpmedel bara får gälla i två veckor och sedan ska förlängas med ett nytt beslut varje vecka. Så fort kan knappast patienterna behandlas, hävdar Kriminalvårdsstyrelsen och hävdar att veckovisa beslut är en "obefogat kort" tidsperiod.

Vill undvika godtycklighet  Brottsoffermyndigheten är inne på samma spår och kräver att frihetsinskränkningen för psykpatienterna ska gälla utan tidsbegränsning. Dessutom föreslår Brottsoffermyndigheten att de personer som riskerar att utsättas för hot eller andra trakasserier av patienten ska få rätt att begära att chefsöverläkaren inskränker friheten för patienten, samt få rätt att överklaga och underrättas om sådana beslut.

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, motsätter sig kraftfullt att tvångsvårdade patienter sammanblandas med patienter inom rättspsykiatrin. RSMH hävdar att de föreslagna kränkningarna av patienternas grundlagsskyddade fri- och rättigheter är så "allvarliga" och "häpnadsväckande" att de bara kan tillämpas för patienter som dömts till rättspsykiatrisk vård på grund av brott. Men sådana beslut ska i så fall alltid prövas av domstol och inte godtyckligt utan juridisk prövning av chefsöverläkaren.

Även justitieombudsmannen tvivlar på att chefsöverläkaren är rätt person att avgöra patientens grundlagsfästa rättigheter och föreslår att en domstol får det ansvaret.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev