Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farmaceut fick tennisarm

Publicerad: 25 augusti 2010, 13:58

Hanteringen av apotekens identitetskort kan orsaka belastningsskador, enligt Arbetsmiljöverket.


– Vi sade till redan från början att det kommer att bli problem, säger Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson till Dagens Apotek.

Hon har reagerat på en artikel i Arbetarbladet. I den framgår att Arbetsmiljöverket i våras gjorde en inspektion på Kronans Droghandel i Borlänge, där en farmaceut drabbats av så kallad tennisarm. Det är en smärtsam inflammation i muskelfästena vid armbågen, som fått sitt namn av att den orsakas av ovana rörelser när man till exempel spelar tennis.

I fallet på Kronans Droghandel kan inflammationen bero på hanteringen av apotekens identitetskort. Farmaceuterna i Borlänge berättade för Arbetsmiljöverket att de hade problem med den arbetsrörelse det innebär att lyfta och böja armen in mot kroppen, dra ut identitetskortet som sitter på en hållare och sedan hålla upp kortet i några sekunder mot en scanner.

– De som jobbar heltid måste göra det mellan 200 och 400 gånger per dag, berättar Carina Jansson.

Rutinerna infördes för några år sedan efter krav på bättre datorsäkerhet. Farmaciförbundet har hårt drivit frågan om riskerna med identitetskortshanteringens risker för arbetsskador, skriver fackförbundet på sin hemsida.

Några dagar efter Arbetsmiljöverkets besök i Borlänge gjordes en jämförande inspektion på Apoteket i Sandviken. Även där upptäcktes samma brister i arbetsmiljön.

– Arbetsmiljöverket har kommit fram till att man kan drabbas av belastningssjukdomar av armrörelsen, berättar Kristina Höijer som är apotekschef i Sandviken för Arbetarbladet.

Kronans droghandel har från centralt håll beslutat att alla apotek måste förändras och arbetet har redan börjat, skriver tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev