Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farmaceuter välkomnar tydligare krav

Publicerad: 20 mars 2013, 14:38

Det är bra om kraven på läkemedelsansvariga förtydligas, men det behövs en bättre uppföljning av hur arbetet fungerar i praktiken i dag, anser Sveriges farmaceuter.


Läkemedelsverket vill göra det möjligt för fler receptarier att bli läkemedelsansvariga vid landets apotek ”utan att åsidosätta kraven på tillräcklig erfarenhet och kompetens”. I sitt remissvar till förslaget är Sveriges farmaceuter kritiskt på denna punkt. Förbundet vill inte att den nya föreskriften ska göra det möjligt för den som har lämplig utbildning eller kvalitetsrelaterad erfarenhet att bli läkemedelsansvarig, vilket är förslaget, utan att den läkemedelsansvariga både har genomgått en utbildning och har den kvalitetsrelaterade erfarenheten.

”Kraven på den läkemedelsansvarige kommer snarare att öka, inte minska. Det är därför viktigt att aldrig tumma på krav på kompetens”, skriver Sveriges farmaceuter.

Skillnaden mellan den gamla skrivningen och den nya som föreslås är också att kravet på flerårig yrkeserfarenhet från apoteksverksamhet har ersatts med ”minst tre års dokumenterad yrkeserfarenhet”. Sveriges farmaceuter undrar varför de tre åren måste vara från just apoteksverksamhet och varför inte kvalitetsrelaterade arbetsuppgifter i andra branscher kan räknas.

Förbundet pekar också på att ”särskilt från kvalitetsrelaterade arbetsuppgifter” i den nya skrivelsen har blivit ”genomgått lämplig utbildning för läkemedelsansvarig eller erfarenhet från arbete med avvikelsehantering på apotek alternativt från inspektions eller kvalitetsansvar inom apotek, läkemedelsindustri eller motsvarande”. Detta tycker förbundet är ett tydliggörande i rätt riktning. Däremot vill Sveriges farmaceuter att det förtydligas vilken utbildning som ska anses vara lämplig.

Fackförbundet  är positiva till att förtydliga vilka krav som ska ställas på en läkemedelsansvarig, men vill ha en tydligare uppföljning av hur arbetet fungerar i praktiken i dag för att få ett bättre underlag till förslag på nya krav.

Här kan du läsa hela remissvaret.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev