Nyheter
Farmaceuter vill ha en enda utbildning efter avreglering
Publicerad: 8 november 2006, 08:52
Farmaceuter vill ha en enda utbildning efter avreglering Foto: Apotekar- och receptarieutbildningen kan bli ett.
En enda farmaceututbildning med mer fokus på ledarskap och företagande. Det är Sveriges farmacevtförbunds förslag till hur apotekar- och receptarieutbildningen ska anpassas till en avreglerad apoteksmarknad.
I dag finns två program för farmaceuter: den femåriga apotekarutbildningen och den treåriga receptarieutbildningen. I ett förslag som Sveriges farmacevtförbund har lagt fram inför avvecklingen av apoteksmonopolet ingår stora förändringar av farmaceututbildningen. Förutom att de två programmen slås ihop till ett enda föreslås en rad anpassningar till den framtida avreglerade arbetsmarknaden.
– Den nuvarande utbildningen känns föråldrad. Det behövs mer utbildning i ledarskap, entreprenörskap och kundkommunikation, säger Cecilia Bernsten, ordförande för Farmacevtförbundet.
Förbundet föreslår en gemensam grundutbildning på tre år. Den som slutar då får en examen som receptarie. Den som går vidare i ytterligare två år blir apotekare. Under de sista två åren föreslås man kunna inrikta sig mot till exempel forskning eller klinisk farmaci.
– I dag känner sig många receptarier begränsade eftersom de inte kan bygga på sin utbildning. Det här är ett sätt att göra utbildningen mer attraktiv, säger Cecilia Bernsten.
Enligt henne kommer det att behövas många fler farmaceuter om apoteksmonopolet avskaffas. Fler apotek med nya nischer kommer också att ställa nya krav på farmaceuterna, menar hon.
– Vi ser framför oss många olika nischapotek, till exempel med fokus på diabetes eller på barnfamiljer.
"Stor skillnad på yrkesrollerna"
Cecilia Skålberg går tionde terminen på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet. Just nu gör hon sin praktik på Apoteket Björnen i Uppsala. Hon ser både för- och nackdelar med Farmacevtförbundets förslag.
– På ett sätt vore det bra om man hade mer gemensamma kunskapskrav. Nu läser vi i princip bara en kurs tillsammans med receptarieprogrammet. Samtidigt är det stor skillnad i yrkesrollerna. Receptarierna är mer inriktade på kundmötet på apoteken. Vi kan lite mer om allt.
Tanken att göra farmaceututbildningen mer kundorienterad är bra, tycker Cecilia Skålberg.
– Nu blir det lite av en chock när man kommer ut på apoteken och helt plötsligt inte kan uttrycka sig med samma ord som under utbildningen. Utbildningen måste spegla verkligheten bättre.