Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Farmaceuter vill starta egen apotekskedja

Publicerad: 5 April 2008, 10:18

Farmacevtförbundet vill starta en kedja av självständiga apotekare som samverkar. På så sätt vill man utmana Apoteket AB på en avreglerad marknad.


En undersökning som Sveriges Farmacevtförbund gjorde nyligen visar att 43 procent av medlemmarna kan tänka sig att starta eget när monopolet på apoteksmarknaden skrotas. Och i dag samlas omkring 175 medlemmar i Sveriges Farmacevtförbund på en inspirationsdag om egenföretagare.

Där presenteras bland annat en modell för hur den nya marknaden kan se ut. Modellen, som tagits fram av Handens utredningsinstitut, HUI, bygger på att marknaden delas upp i ett flertal företagsformer. En del av marknaden kan bestå av fristående apotek i en frivillig kedja under samma varumärke – och detta är en modell som Farmacevtförbundet skulle vilja prova.

Enligt Dagens Nyheter handlar det om att bilda ett ”Apoteks-Ica”. Ett centralt bolag, kallat Apotekarne AB, skulle stå för inköp, analyser och kapital. Bolaget skulle ägas av Apotekar Invest och ett antal partners. Apotekar Invest skulle börsnoteras, men huvudägarna skulle vara apotekarna själva genom en förening.

Farmacevtförbundet har redan kontakt med ett antal tänkbara finasiärer, skriver Dagens Nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev