Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farmaceuter vill stoppa läkare från att öppna privata apotek

Publicerad: 31 oktober 2006, 13:11

När monopolet avvecklas bör vem som helst få öppna apotek. Utom läkare, läkemedelsföretag och läkemedelsgrossister. Det kräver Sveriges farmacevtförbund.


Förbundet lägger fram 14 punkter som det vill att regeringen tar fasta på inför den aviserade avvecklingen av det svenska apoteksmonopolet.

– Det viktigaste är att regeringen har ett övergripande mål om att öka tillgängligheten, inte bara till medicinburken, utan också till den farmaceutiska kompetensen. Då faller de andra delarna på plats, säger Cecilia Bernsten, ordförande i Farmacevtförbundet.

Hon understryker vikten av att regeringen inte lyfter ut enskilda delar – som att till exempel släppa loss de receptfria läkemedlen i ett första steg – utan att en utredning tar ett helhetsgrepp om distributionen, tillgängligheten, kompetensen, utbildningen och förmånssystemet.

Farmacevtförbundet vill att vem som helst ska kunna öppna apotek, om krav på säkerhet, kvalitet och service uppfylls. Eventuellt ska en verksamhetsansvarig farmaceut krävas som medsökande.

Oavsett vem som äger apoteket anser förbundet att det alltid ska finnas en legitimerad apotekare som har drifts-, säkerhets- och kvalitetsansvar, för att värna patientsäkerheten.

Nej till att grossister äger apotek
Förbundet vill samtidigt förbjuda läkare, läkemedelsföretag och läkemedelsgrossister att etablera apotek. Motivet är att apoteken ska stå fria för att kunna ge korrekta och opartiska råd.

– Om läkare äger apoteket och tjänar pengar på att sälja så dyra läkemedel som möjligt finns det en risk att man inte får en prispress på läkemedelskostnaderna. Så har det blivit i Japan, säger Cecilia Bernsten.

Motivet att förbjuda läkemedelsföretag och grossister är också att undvika att det statliga monopolet ersätts av ett oligopol, att ett fåtal företag dominerar marknaden.

Farmacevtförbundet lägger dessutom flera andra kontroversiella förslag:

Lagstifta om garanterad apoteksservice i glesbygden.

Samla all lagstiftning om läkemedel till en lag om läkemedelsförsörjning.

Bilda myndigheten Läkemedelsförsörjningsverket, som får ansvar för tillståndsgivning, förmånssystem, uppföljning av läkemedelsanvändning och andra läkemedelsfrågor som i dag är splittrade på Apoteket  AB  , myndigheter och sjukvårdshuvudmän.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev