torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farmaceuternas vård attraktiv – när den var gratis

Publicerad: 22 september 2015, 13:14

Foto: Thinkstock

Apotekare som ger gratis vård. Ja tack! Betala för den. Nej tack! Så verkar brittiska patienter resonera.


Lloyds apotek i Storbritannien startade förra året ett pilotprojekt på ett sjukhus i Manchester. Patienter med mindre åkommor blev erbjudna att få snabb hjälp från farmaceuter på sjukhuset för enklare åkommor. Bedömde farmaceuten att patienten behövde mer omfattande åtgärder fick hon eller han komma till den avdelningen där det kunde ges direkt.

På sjukhuset blev den farmaceutledda kliniken populär. Men redan år 2013 hade ett liknande försök gjorts på tre av Lloyds öppenvårdsapotek och då var intresset betydligt svalare för att få vård från farmaceuter. Det berättade Sanjeev Kaushal, chef för klinisk och professionell standard vid kedjan, på en konferens förra söndagen som den brittiska sajten Chemist and Druggist rapporterar om.

Skälet var sannolikt att den tjänsten kostade. Kedjan tog då 5 brittiska pund, motsvarande 64 svenska kronor, för att täcka kostnader för bland annat utrustning.

– De här patienterna reser gladeligen upp mot 20 minuter till ett apotek om de vet att vården är gratis, sade Sanjeev Kaushal, enligt Chemist and Druggist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev