söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farmaciförbundet kritiserar vinstkrav

Publicerad: 5 augusti 2013, 07:00

Apotekens höga vinstkrav har blivit ett hot mot patientsäkerheten, anser Farmaciförbundets ledare.


”Apoteken är en del av vårdkedjan och en livsviktig länk som inte får brista”, skriver Farmaciförbundets ordförande och vice ordförande på Dagens Nyheters debattsida.

Det blev inte bättre efter omregleringen av apoteksmarknaden, anser de. Bland annat kravet på vinstmarginaler hos privata ägare har lett till att debattörerna ser ett hot mot patientsäkerheten. Enligt Farmaciförbundets egna undersökningar har apotekspersonal inte tillräckligt med tid för att ge kunder individuella råd om läkemedelsanvändning. Mer än hälften av de anställda hinner inte hålla sig informerade om nyheter på läkemedelsområdet. Mer än hälften svarar också att de inte haft någon tid avsatt för kompetensutveckling det senaste året.

”Vår slutsats är att personalen inte fullt ut har de förutsättningar som krävs för en garanterat säker receptexpediering och läkemedelsrådgivning”.

Därför kräver Farmaciförbundets ordförande och vice ordförande att apoteken bemannas så att det finns tid för rådgivning och god recepthantering. De vill också att apotekspersonal får erbjudande om kompetensutveckling, att tidsbegränsning vid receptexpediering förbjuds och att kampanjartad merförsäljning i samband med receptexpediering förbjuds för att inte ta tid från recepthantering och rådgivning.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev