Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farmaciförbundet stödjer Apotekets planer

Publicerad: 8 oktober 2007, 11:56

Farmaciförbundet kritiserar nu Sveriges farmacevtförbund för att läcka företagshemligheter om Apotekets planerade samarbete med amerikanska Medco. Farmaciförbundet klargör också att man stödjer ett samarbete med Medco.


Under söndagen gick Farmacevtförbundet ut med hemligstämplade uppgifter kring Apotekets planerade samarbete med Medco. Detta kritiseras nu av Farmaciförbundet, som också organiserar apoteksanställda.

– Om vi får företagshemliga dokument anser jag att det är fel att gå ut med informationen före styrelsesammanträdet. Det finns lagar som reglerar vad man får göra när man sitter i en styrelse och de anser jag att man ska rätta sig efter, säger Carina Jansson, ordförande för Farmaciförbundet.

Hon betonar visserligen att det inte var Farmacevtförbundets representant i styrelsen som kommenterade de hemliga dokumenten, men Carina Jansson anser att det likväl är fel att använda dokumenten i debatten.

Även i själva sakfrågan är de båda fackförbunden, som organiserar ungefär lika många apoteksanställda, på kollisionskurs med varandra. Medan Farmacevtförbundet är starkt kritiskt till det planerade samarbetet med Medco, så ser Farmaciförbundet en mängd fördelar.

– Tankarna på ett datorstött receptgranskningssystem tycker vi är jättebra. Det underlättar att upptäcka skadliga läkemedelsinteraktioner och feldoseringar, vilket gynnar både allmänheten och våra medlemmar. Dessutom skulle det frigöra tid till rådgivning, säger Carina Jansson.

Relaterat material

Apoteket startar bolag med amerikanskt storföretag

Läs Apotekets hemliga planer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev