Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farmaciförbundets ordförande kvar i styrelse trots protest

Publicerad: 8 oktober 2009, 10:14

Carina Jansson, apotekstekniker och ordförande för Farmaciförbundet, sitter som enda ledamot från den gamla styrelsen för Apoteket kvar på sin plats. Detta trots att hon står bakom den gamla styrelsens vägran att acceptera ägardirektiven.


Utöver de fem styrelseledamöter för Apoteket AB som regeringen nu utsett, ska fackförbunden på farmaciområdet utse två arbetstagarrepresentanter vardera, och suppleanter till dessa.

Carina Jansson, ordförande för Farmaciförbundet, satt med i den gamla styrelsen, och väljer nu som den enda av de gamla ledamöterna att sitta kvar i styrelsen.

Stod du inte bakom den gamla styrelsens vägran att acceptera direktiven?

– Jo, absolut. Jag tycker att man har ställt så hårda krav på Apoteket att det blir svårt att värna om företagets bästa.

Men borde inte du, som de andra ledamöterna, ta konsekvenserna av detta och sluta?

– Jag anser att det vore olyckligt om alla slutade. Någon som har bakgrunden och utifrån det kan se framåt behöver vara kvar. Jag har gjort bedömningen att min kompetens behövs även framöver.

Vad är du mest kritisk mot i de förtydligade direktiven?

– Att integreringen i grossistledet stoppades, att samarbetet med Ica inte kan förverkligas, att Apodos ska bolagiseras inför en framtida utförsäljning och att man var inne och petade i Apoteket Farmaci.

Men hur går det att jobba i en styrelse som måste acceptera dessa krav, som du är så kritisk mot?

– Det känns lite jobbigt. Men jag får titta framåt, och hoppas att läget för Apoteket förbättras på sikt.

Nästa vecka kommer Farmaciförbundet att utse en andra arbetstagarrepresentant till Apotekets styrelse.

– Jag skulle helst vilja ha med mig en receptarie, säger Carina Jansson.

Hon beklagar att vården och farmacin inte finns representerade bland de ledamöter som regeringen utsett, men poängterar att regeringen, enligt hennes tolkning, kan komma att utse fler ledamöter till Apotekets styrelse.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev