tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Farmakonomer fick receptarieleg

Publicerad: 22 oktober 2012, 13:13

Två gånger i år har Socialstyrelsen beviljat receptarielegitimation till personer som har gått den danska farmakonomutbildningen.


Besluten reagerar ordföranden för Sveriges farmacevtförbund, Thony Björk, starkt på.

– Att Socialstyrelsen väljer att likställa den med den svenska receptarieutbildningen på universitetsnivå är anmärkningsvärt och olyckligt, säger han till Svensk Farmaci.

Den så kallade farmakonomutbildningen finns i Danmark som en treårig eftergymnasial utbildning som är farmaceutiskt inriktad. Någon universitetsutbildning är den inte. Danska Apotekerforeningen ger den branschframtagna utbildningen vid sitt eget utbildningscenter och den brukar beskrivas som ett mellanting mellan den svenska apoteksteknikerutbildningen och universitetens receptarieprogram.

Två gånger i år har Socialstyrelsen beviljat receptarielegitimation till personer med den danska examen, skriver Svensk Farmaci. Utbildningen omfattas inte av den nordiska överenskommelsen.

– Vi har i stället prövat mot yrkeskvalifikationsdirektivet. Vi har bedömt att detta är en eftergymnasial utbildning som utmynnar i en jämförbar yrkesverksamhet som den svenska receptarieutbildningen leder till, säger Helena Scarabin, jurist på Socialstyrelsen till tidningen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev