Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre anställda gör mer

Publicerad: 10 november 2016, 07:15

Receptarie Gunilla Andersson vill stärka kompetensen inom egenvården.

Apoteken har blivit fler och öppettiderna längre sedan omregleringen. Men antalet farmaceuter på apoteken har inte ökat. Tvärtom. Och det urholkar kompetensen, anser fackförbundet Unionen.


Ämnen i artikeln:

Kronans Apotek

– Vi har nu 1 400 apotek mot drygt 900 vid omregleringen, ändå är vi färre anställda. Jag upplever inte att kompetensen har blivit bättre, säger receptarien Gunilla Andersson, ordförande i Unionens riksklubb på Kronans Apotek och medlem i förbundets branschråd för farmaci och hälsa.

Problemet, enligt henne, är att apotekskedjorna tar in outbildad personal för att hålla lönekostnaderna nere. Efter kortare, interna utbildningar, som alla kedjor har, kan de bli rådgivare inom egenvården. Enda kravet som lagstiftaren ställer är att varje apotek ska ha en farmaceut på plats när det är öppet.

– Jag tycker att man ska ha minst en apoteksteknikerutbildning som krav för att ge råd i egenvården. I receptkedjan är det alltid personal som har legitimation som kollar att allt stämmer, men det är på golvet vi ofta har första dialogen med kunden, säger Gunilla Andersson.

Hon har arbetat som receptarie sedan 1978, och har därmed erfarenhet från såväl apoteksmonopol som dagens stenhårda konkurrens. Numera varvar hon jobbet som receptarie på Kronans Apotek i Borås med att på 40 procent arbeta fackligt.

– Det är inte fler som skriver recept eller fler som kommer till apoteken bara för att vi har fått fler kedjor. Stora apotek finns knappt kvar längre, personaltätheten har sjunkit. På vårt apotek i Borås var vi ungefär 26 anställda 2010, nu är vi nio kvar, säger Gunilla Andersson.

Kedjorna rationaliserar för att bli mer lönsamma?

– Ja, och det har också att göra med att vi har fått färre kunder eftersom det har kommit fler konkurrenter. Omsättningen har kanske gått ned med 40 procent men personalen har minskat mer än så, säger Gunilla Andersson.

Relaterat material

Facket i krig mot luddiga yrkestitlar

”Balansgång att satsa på skönhet”

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kronans Apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev