Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Färre återfall i bröstcancer med medel mot benskörhet

Publicerad: 2 Juni 2008, 08:13

ASCO 2008 Ett läkemedel mot benskörhet, zoledronsyra, kan minska risken för återfall i bröstcancer med en dryg tredjedel. Detta enligt en studie som presenterades på den pågående cancerkongressen ASCO i Chicago, USA.


Zometa (zoledronsyra) är en bisfosfonat, som sedan några år är  godkänt för att förebygga frakturer hos patienter med skelettmetastaser.  Men läkemedlet kan också skydda mot återfall i cancer, enligt en studie  som genomförts av österrikiska forskare, Austrian Breast &  Colorectal Cancer Study Group.

I studien ingick 1 803 patienter. De hade alla hormonkänslig bröstcancer, och hade inte passerat klimakteriet. Deras tumörerna hade opererats bort och cancern var spridd till högst tio lymfkörtlar.
 Kvinnorna delades in i fyra grupper, och fick hormonbehandling med antingen tamoxifen eller anastrozol, med eller utan tillägg av zoledronsyra. De fick dessutom läkemedel som trycker ned äggstockarnas hormonproduktion.

Forskarna undersökte sedan den sjukdomsfria överlevnaden under fem år. De fann att risken för återfall var 35 procent lägre bland kvinnorna som fått zoledronsyra. De såg inga signifikanta skillnader mellan dem som fick tamoxifen respektive anastrozol.

Slutsatsen forskarna drar är att zoledronsyra har en effekt mot cancern som förbättrar resultaten, jämfört med om bara hormonbehandling ges.

American Society of Clinical Oncology, presenterad den 31 maj

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev