måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre barn får vaccin i coronakrisens spår

Publicerad: 16 juli 2020, 06:02

Mässlingsvaccination av Läkare utan gränser.

Foto: Nico Heijenberg/Läkare utan gränser

Antalet barn som vaccineras mot kikhosta, difteri och stelkramp i världen minskade under årets första fyra månader till följd av pandemin.

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Det är första gången som antalet barn som vaccineras minskar på nära 30 år, enligt en undersökning från FN-organen WHO och Unicef. Av de 80 länder som svarat på frågor om barnvaccinprogrammen uppger tre fjärdedelar att de drabbats till följd av pandemin.

Brist på skyddsutrustning hos vårdarbetare, reserestriktioner och en motvilja hos vårdarbetare att lämna hemmet nämns som orsaker till minskningen.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger i ett uttalande att lidandet och döden som orsakas av barn som missar sina rutinvaccineringar kan vara betydligt värre än covid-19.

”Men det behöver inte vara på det sättet. Vaccin kan levereras säkert även under en pandemi, och vi uppmanar länder att säkerställa att de här nödvändiga livräddande programmen fortsätter”.

Enligt FN-organen är sannolikheten att ett nyfött barn fått alla rekommenderade vaccindoser när det fyllt fem är mindre än 20 procent.

”Vi måste förebygga en försämring av vaccinationsgraden innan barns liv hotas av andra sjukdomar”, säger Unicefchefen Henriette Fore i ett uttalande och tillägger:

”Vi kan inte byta en hälsokris mot en annan”.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev