Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre covidanmälningar hos Arbetsmiljöverket

Publicerad: 3 augusti 2020, 11:24

Att coronaläget har förbättras i landet märks inte bara på intensiven. Hos Arbetsmiljöverket har antalet anmälningar gällande covidtillbud minskat drastiskt de senaste två veckorna.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Hittills i år har myndigheten fått in 2 406 anmälningar om tillbud kopplade till covid-19 inom vård och omsorg.

– Man ser en kraftig minskning nu. Det var runt 200 anmälningar per vecka i april och maj. Förra veckan var det bara 32 händelseanmälningar och veckan innan det runt 80, så det minskar, säger Kjell Blom, på enheten för statistik och analys.

Vård och omsorg står för cirka 90 procent av alla anmälningar kopplade till covid-19 som Arbetsmiljöverket får in.

– Ofta handlar det om att man inte vetat att patienten har covid-19. Man får reda på det senare och då har man jobbat utan skyddsutrustning, säger Kjell Blom.

Bilden stärks av exempel på coronarelaterade anmälningar som Dagens Medicin tagit del av.

”En inneliggande patient är symtomfri under ett dygn efter ankomst och rör sig fritt på avdelningen bland andra patienter och personal innan hen utvecklar covidsymtom. Patienten isoleras omgående, testas för covid och vårdas med barriärvård enligt riktlinjer”, skriver en.

”Körde patient från den rena sidan av akutmottagning till annan avdelning. Dagen efter testade patienten positivt för covid. Medarbetaren hade transporterat patienten utan skyddsutrustning. Patienten hade ingen smittomisstanke vid transporten eller symtom vid inläggning hos akuten. Rutin för hantering av patient vid tillfället hade ej brustit då smittomisstanke ej fanns”, lyder en annan.

”En patient kommer in till avdelningen, tas emot och visiteras av en sjuksköterska och skötare. Sjuksköterskan ställer frågor efter ett formulär för att kunna skriva in patienten i journalsystem. Ingen av personalen har skyddsutrustning på sig eftersom patienten inte är rapporterad som misstänkt covid. På frågan om patientens mående uppger patienten att hen har covid symtom. Patienten isoleras på enkelt rum, testas och är covid positiv”, står det i en tredje anmälan till Arbetsmiljöverket.

Relaterat material

Arbetsmiljöverket inspekterar skyddsutrustning på 300 arbetsplatser

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev