Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre fall av prostatacancer upptäcks

Publicerad: 30 januari 2008, 10:48

Antalet nyupptäckta fall av prostatacancer minskade markant mellan 2004 och 2006, enligt uppgifter från Nationella prostatacancerregistret. Siffrorna indikerar att ett trendbrott kan ha skett.


Antalet nya fall av prostatacancer i Sverige minskade mellan 2004 och 2006 med omkring 700. Antalet nyupptäckta fall 2006 var knappt 9 300, att jämföras med cirka 10 000 två år tidigare, skriver TT.

Under 1990-talet och början av 2000-talet ökade antalet män som fick diagnosen prostatacancer kraftigt och antalet nyupptäckta fall fördubblades på 15 år, men de nya siffrorna kan alltså tyda på ett trendbrott.

Den tidigare ökningen har förklarats med att allt fler testat sig, och att fler fall därmed upptäcks.

- En trolig förklaring till att vi nu ser en minskning är att vi nått en mättnadssituation, där många som efterfrågat ett test har testat sig. Det finns i dag inte stöd för massundersökningar, men om screening infördes skulle antalet upptäckta fall antagligen öka igen, för att senare plana ut, säger Jan Erik Johansson,  professor i urologisk kirurgi vid Universitetssjukhuset Örebro och registerhållare för prostatacancerregistret, till Dagens Medicin.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige, och utgör ungefär en tredjedel av alla cancerfall bland män.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev