Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Färre feta barn i Stockholm

Publicerad: 30 Juni 2008, 11:42

Färre feta barn i Stockholm

Andelen fyraåringar som är överviktiga eller feta minskar i Stockholm. Det visar ny statistik från länets barnavårdscentraler.


Sedan tre år tillbaka mäter Stockholms läns landsting BMI för fyråringarna i länet. Resultaten för 2007, som baseras på mätningar på nästan 20 000 fyråringar, visar att andelen feta eller överviktiga barn minskar i åldersgruppen.

Totalt var 9,3 procent av fyråringarna överviktiga och 2,1 procent feta förra året. Det är en nedgång jämfört med tidigare år som mätningen gjorts. I de två föregående årskullarna var siffrorna 11,6 respektive 10, 6 procent överviktiga och 2,7 respektive 2,2 procent feta barn.

Siffrorna redovisas i barnhälsovårdens årsrapport för 2007.

– Det är glädjande att övervikten bland fyraåringar minskar totalt sett. Men variationerna är stora. I de delar av länet där många barnfamiljer har låg köpkraft behövs särskilda och riktad insatser, säger barnhälsovårdsöverläkare Gunnel Bågenholm vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten finns lägst andel överviktiga fyraåringar, knappt 5 procent, i Vaxholm. Högst andel fanns i Skärholmen, där 14 procent var överviktiga och 5 procent feta.

Också när det gäller vaccinationer och andelen barn som utsätts för rökning i hemmet skiljer socioekonomiskt utsatta områden ut sig negativt.

Totalt sett har 95 procent av barnen födda 2005 vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund, MPR. I Rinkeby är dock andelen bara 70 procent.

När det gäller tobaksrök utsätts 12-13 procent av Stockholmsbarnen vid 8 månaders ålder för rök i hemmet. I innerstadsstadsdelar som Norrmalm, Östermalm och Kungsholmen är andelen 3 procent, mot 30 procent i förorterna Kista-Rinkeby och Skärholmen.

Läs rapporten här 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev