Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre fullklottrade bilder och mer humor räddar föredraget

Publicerad: 28 november 2005, 12:50

RIKSSTÄMMAN. Välj bort några power point-bilder, tänk på att åhörarna har kommit för att de är intresserade av ditt budskap - och sluta i tid. Det är retorikläraren Bo Renbergs sista-minuten-tips till föreläsare på Riksstämman.


Många talare på stämman är vana föreläsare som älskar talarstolar - andra ställer sig högst motvilligt i en. Och bland båda kategorierna finns det antagligen en majoritet som har laddat upp med overhead i väskan eller en rejäl dos power point-bilder. Men den varan blir det ofta alldeles för mycket av, särskilt i den akademiska världen, hävdar Bo Renberg, lärare i retorik vid Luleå tekniska universitet, och författare till boken Bra skrivet Väl talat.

- Det finns en tradition som fortplantar sig själv i den akademiska världen. Vi plågar varandra till döds med overhead och power points, säger han.

Framför allt ser Bo Renberg det som ett problem när långa, komplicerade texter visas under en föreläsning.

- Samtidigt ska man lyssna till en lika komplicerad muntlig framställning, som inte är koordinerad med det skriftliga. Åhörarna tvingas att lyssna, läsa och tolka samtidigt.  I stället borde de få chans att lyssna mer och få stöd av föreläsarens kroppsspråk.

Bättre att vara konkret  Att pressa in alltför mycket fakta i en presentation är enligt Bo Renberg ett annat vanligt misstag. Det är att överskatta åhörarnas kapacitet. Hans recept är att begränsa textpresentationer till ett minimum under själva föreläsningen, och erbjuda den som vill veta mer tryckt material eller en länk på nätet.

Föreläsare från den akademiska världen tenderar ibland också att hålla sig fast för mycket vid teorier och principer.

- Att förklara saker i bra konkreta exempel är ett gott råd som nästan alla kan tillämpa och som även rutinerade talare kan försöka jobba mer med. När man är konkret får man också ett mer levande språk på köpet, säger Bo Renberg.

Trycker på att tiden ska hållas  Ett av de råd som han trycker väldigt hårt på är vikten av att hålla tiden.

- Alla älskar talare som håller tiden och slutar du lite tidigare är det en bonus. Ett bra föredrag kan i stället bli helt förstört av att folk drar över tiden. Det skapar problem för nästa talare och så fort minutvisaren passerar den utsatta tiden skapar det irritation, folk tittar på klockan och undrar hur mycket det är kvar, säger han.

Dessa råd kanske kan få den redan nervösa - som dessutom står där med sin "förbjudna" omfattande power point-presentation - att bli ännu mer nervös. Men till den nervösa är Bo Renbergs råd bland annat att komma ihåg att åtskilliga i publiken har stor förståelse för att talaren kan vara nervös - och det är tillåtet att erkänna sin nervositet.

- Tänk dig också in i att lyssnarna är rätt välvilliga. De sitter där för att de vill lyssna - och du står där för att du har något viktigt att säga, något som intresserar dem.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev