Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre kalorier i maten minskade produktionen av leptin

Publicerad: 24 augusti 2004, 08:08

Utsöndringen av leptin och andra proteiner minskade hos feta kvinnor när de under tio veckor minskade sitt energiintag. Däremot hade det ingen betydelse om de minskade på både fett och kolhydrater eller enbart på fettet. Det visas i en studie från bland annat Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.


Litet är känt om hur födointaget påverkar produktion och utsöndring av proteiner från människors fettvävnad. I den aktuella studien samarbetade forskare från Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge med kollegor från Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM), Toulouse, Frankrike och Statens Serum Institut, Köpenhamn, Danmark. 40 feta, men annars friska, kvinnor ingick i undersökningen.  Slumpmässigt delades deltagarna in i två grupper där kosten i båda fallen reducerades med 600 kilokalorier. Den ena gruppens kost hade lågt energiinehåll både från fett och kolhydrater, medan den andra hade lågt fettinnehåll men högt kolhydratinnehåll. Försöket pågick i tio veckor.  I båda grupperna sänkte kvinnorna sin vikt med 7,5 procent. Utsöndringen av leptin från underhudsfettet minskade med cirka 40 procent liksom utsöndringen av TNF-alfa. Leptin är ett hormon som påverkar kroppens signaler om hunger och energiförbrukning. Utan fungerande leptinomsättning eller leptinreceptorer uppstår fetma. Tumörnekrosfaktorn TNF-alfa har en viktig roll i immunsystemet, men påverkar även risken för insulinresistens. Utsöndringen av interleukinerna 6 och 8 minskade med 25-30 procent.   Däremot påverkades inte utsöndringen av PAI-1, plasminogen activator inhibitor 1, eller adiponektin av minskat energiinnehåll i kosten. Sedan tidigare vet man att nivåerna av PAI-1 ökar med bland annat ökande BMI, insulinresistens och avvikande blodfetter. Adiponektin är ett hormon som tillsammans med leptin minskar insulinresistensen.  När forskarna mätte uttrycket av mRNA för olika proteiner med PCR-teknik var det endast nivåerna för leptin och interleukin-6 som minskade signifikant.   Nivåerna av proteinerna leptin och PAI-1 i blodet minskade med 30 procent respektive 40 procent, medan de övriga proteinerna endast påverkades i mindre utsträckning.  Sammanfattningsvis konstaterar forskarna att måttlig kalorireduktion, men inte sammansättningen av fett och kolhydrater, påverkar produktionen och utsöndringen av proteiner från fettvävnad under viktminskning. Mest påverkas omsättningen av leptin och minst adiponektin och PAI-1.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev