söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre läkemedel till äldre

Publicerad: 13 december 2012, 09:08

Utvecklingen med ökande antal av vissa läkemedel till äldre har stannat av. Det visar en rapport som Socialstyrelsen presenterar för regeringen i dag.


Från och med 2011 betalar staten 4,3 miljarder kronor till landsting som minskar de allra äldstas användning av olämpliga läkemedel och läkemedelskombinationer, samt användningen av psykosläkemedel, med tio procent. Satsningen pågår till 2014, och under 2012 kunde man för första gången se en skillnad.

– Vi vill att läkemedelsanvändningen ska minska och därför är det positivt att redan efter ett år se en tydlig trend. Läkemedelsanvändningen har gått uppåt i så många år. Nu bryter vi den trenden. Läkemedelsanvändningen har gått ner i samtliga län i Sverige, säger äldreminister Maria Larsson (KD), till Sveriges Radio Ekot.

Under 2012 har alla landsting minskat förskrivningen, och två landsting har klarat regeringens mål. 13 461 äldre har slutat med de listade läkemedlen, rapporterar Ekot.

Enligt Maria Larsson är utbildningen av personalen en viktig faktor.

– Har man kunskaper om biverkningar, kan man iaktta det varje dag. Sköterskornas arbete är avgörande för att det här blivit så framgångsrikt, säger hon.

Men Yngve Gustafsson, professor i geriatrik, säger till Ekot att regeringens satsning kan gå fel.

– När man skulle diskutera vilka kvalitetsmått man hade, hade man för bråttom. Man har inget vetenskapligt underlag för det man tänker göra och vilka effekter det kan få. Man tycker att när man satsar så mycket pengar borde man först göra en vetenskaplig utvärdering av vilka mått kan leda till en bättre behandling, men det har man inte gjort.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev