Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre nya specialister oroar allmänläkarna

Publicerad: 27 februari 2008, 08:17

Ökningen av nya allmänläkare har avstannat. År 2007 utfärdades 323 specialistbevis i allmän­medicin – 14 färre än året före.
– Det här är jättebekymmersamt, säger Maria Dalemar från Distriktsläkarföreningen.


Antalet nya specialister inom allmänmedicin har ökat stadigt under de senaste åren. År 2000 utfärdades ungefär 200 specialistbevis inom allmänmedicin. Motsvarande siffra för år 2006 var 337.

Nu ser den ökningen ut att ha avstannat.

Maria Dalemar, vice ordförande i Distriktsläkarföreningen, tror att minskningen är ett resultat av neddragningar av antalet ST-tjänster som landstingen gjorde i slutet av 1990-talet.

– Det tar i genomsnitt sex år för en ST-läkare att bli färdig specialist eftersom den tiden ofta sammanfaller med familje­bildning. Jag hoppas innerligt att det här inte är ett trendbrott, säger hon.

ST-tjänsterna har ökat

Maria Dalemar tror att en större andel unga läkare i dag än tidigare kan tänka sig att specialisera sig i allmänmedicin. Men stora brister i distriktsläkarnas arbetssituation påverkar rekryteringen, menar hon.

– Många unga läkare tycker precis som vi lite äldre att det saknas en tydlig struktur på hur primärvården ska se ut.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har antalet ST-tjänster inom allmänmedicin ökat med cirka 40 procent under 2000-talets första hälft. Landstingen jobbar också med att rekrytera läkare från andra länder.

– Men rimligen är det inte tillräckligt. Det är tydligt att vi måste jobba på flera spår, säger Roger Molin, biträdande chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL.

Han ser olika vårdvalsmodeller som ett sätt att förbättra arbetsvillkoren inom primär­vården.

– Genom att man gör åtagandena tydligare kan rekryteringen underlättas. Det finns ju också en del allmänläkare som jobbar med annat, och vårdvalsmodellernas framväxt kan vara ett sätt att få tillbaka dem.

”Lite orättvis bild av yrket”

Jenny Lorefors blev färdig specialist i allmänmedicin för drygt ett år sedan och arbetar nu som distriktsläkare på Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna. Hon tycker att det är variationen och kontinuiteten i jobbet som är roligast.

– Jag har patienter både på BVC och ett äldreboende, och det händer att jag träffar både mormor och hennes barnbarn. Man vet aldrig hur dagen kommer att se ut. Sjukdoms­panoramat är så brett.

Jenny Lorefors ser flera orsaker till att det är svårt att locka läkare till vårdcentralerna. En är AT-tiden.

– Då får man en lite orättvis bild av yrket. Som AT-läkare på sjukhuset kan det ibland vara ganska lugnt, man har möjlighet att läsa på och gå bredvid. När man kommer på distrikt blir man ofta förskrämd över att det verkar så svårt och att man får ta hand om patienter på egen hand.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev