Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre överbeläggningar på Karolinska

Publicerad: 12 juli 2013, 06:58

Foto: Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Det råder brist på vårdplatser på Karolinska universitetssjukhuset, men inte lika mycket som förra året.


– Karolinska befinner sig i en icke önskevärd situation. Men vi bedriver en komplex verksamhet och är ensamutövare av en stor del av vårdutbudet. När det är möjligt försöker vi ha en aktiv dialog med andra sjukhus och föra över patienter, säger Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Nyheter.

Antalet överbeläggningar på sjukhuset var 59 stycken förra veckan, sju färre än för ett år sedan. Även på flera andra av länets akutsjukhus var antalet överbeläggningar färre förra veckan jämfört med för ett år sedan. Södersjukhuset och Södertälje sjukhus ska inte ha haft några överbeläggningar alls i förra veckan, men på Södersjukhuset fick 12 personer vänta på akuten över natten på vårdplats.

Trycket inom förlossningsvården i Stockholm har varit särskilt omdebatterad i sommar. Kristdemokraternas Caroline Szyber och Ella Bohlin skriver på Svenska Dagbladets debattsida i dag att situationen inom förlossningsvården i Stockholms län är ohållbar. De vill se vill se ett beslut om att förlossningar även får ske vid Sophiahemmet och S:t Görans sjukhus.

”Det har pratats om en ny förlossningsklinik vid S:t Görans sjukhus i åratal, men ingenting har hänt. Det är dags att dessa tankar och idéer realiseras så att vi ser resultat i faktiska vårdplatser”, skriver de bland annat.

Enligt Stockholms läns landstings egen sammanställning skedde 528 förlossningar förra veckan. Totalt fick 41 personer hänvisas inom länet och fyra personer utanför länet.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev