Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre patienter - vårdplatser kan stängas

Publicerad: 4 juni 2014, 09:26

Foto: Thinkstock

Lasarettet i Motala går mot trenden och har lyckats minska antalet vårdplatser. En förklaring kan vara kommunaliseringen av hemsjukvården.


Ämnen i artikeln:

Lasarettet i MotalaRegion Östergötland

Sedan årsskiftet läggs betydligt färre patienter in på medicinkliniken vid Lasarettet i Motala och vårdplatser har kunnat stängas, uppger Sveriges Radio P4 Östergötland.

Ulf Rosenqvist, överläkare vid medicinkliniken på Lasarettet i Motala, med kollegor har precis börjat titta på varför det läggs in färre patienter på medicinkliniken sedan januari i år. En orsak som han ser är att det var då som kommunen tog över hemsjukvården.

– Det är kommunaliseringen som har gjort skillnad. Under de senaste 25 åren har vi haft ett annat behov men nu har vi klarat oss med en tillfällig reduktion av vårdplatser i sex månader, säger han till Dagens Medicin.

Det är lika många som söker vård på akuten och vårdtiderna är lika långa, enligt Ulf Rosenqvist. Den stora skillnaden ligger i att det är ett mindre antal patienter som behöver komma till akuten för inneliggande vård.

– I dag har två vårdlag reducerats tillfälligt och vi har 17 vårdplatser mindre. De flesta dagarna i veckan har vi dessutom flera tomma platser kvar, säger han.

Ulf Rosenqvist tror att morgondagens geriatrik börjar i hemmet hos den äldre patienten och att det är just det som gjort att belastningen på medicinkliniken i Motala har minskat.

– Vi har en speciell mobil äldrevårdsenhet där läkare och sjuksköterskor åker hem till patienten och gör bedömning och behandling i hemmet. Mycket av behandlingarna genomförs tillsammans med ansvariga kommunsjuksköterskor, säger han.

I grunden var det sjuksköterskebristen som gjorde att antalet vårdplatser minskade och därefter har kliniken inte behövt beordra in så mycket ordinarie personal eller anställa hyrsjuksköterskor. På grund av att antalet patienter är färre har kliniken, enligt Ulf Rosenqvist, klarat situationen trots sjuksköterskebristen.

– Det är knappt så att vi tror det, peppar, peppar, ta i trä. Hoppas att det håller i sig tills vi har fått fler sjuksköterskor anställda, säger han.

Relaterat material

Dorotea blir av med sina vårdplatser

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev