Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre satsar på vidareutbildning

Publicerad: 16 maj 2008, 08:39

Allt färre sjuksköterskor söker utbildningarna till specialistsjuksköterskor. Jämfört med förra året har 15 procent färre sökt till höstens utbildningar, enligt Högskoleverkets statistik.


Till höstterminen 2007 ansökte drygt 4 700 sjuksköterskor till högskolornas specialistutbildningar. Inför årets antagning har 4 000 gjort detta.

Högskoleverkets betecknar i en analys minskningen, på 15 procent, som relativt kraftig.

Vårdförbundet menar att nedgången är ett tecken på att sjuksköterskorna inte anser det värt att vidareutbilda sig eftersom detta inte ger något större resultat i lönekuvertet.

– Det är inte rimligt att löneskillnaden efter en vidareutbildning handlar om några hundralappar eller i bästa fall en tusenlapp, säger förbundets ordförande Anna-Karin Eklund i ett pressmeddelande, där det hänvisas till Högskoleverkets färska statistik.

Enligt Högskoleverket har antalet behöriga sökanden till specialistutbildningarna för sjuksköterskor minskat sedan 2006.

– Från 2003 och fram till 2006 såg vi en konstant ökning av antalet behöriga sökanden, men därefter dalar intresset, säger Ellen Almgren på Högskoleverkets avdelning för statistik och analys.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev