Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre självmordsförsök efter lagändring

Publicerad: 19 september 2013, 06:00

Självmordsförsöken med värktabletter har minskat i Danmark sedan reglerna för försäljning skärpts. Snart blir lagen ännu strängare.


Sedan mars 2011 får danskar under 18 år bara köpa smärtstillande läkemedel med paracetamol på apotek, om de har ett recept. Bensinstationer och livsmedelsbutiker får inte sälja värktabletter till unga alls.

Nu visar nya siffror från Landspatientregistret att antalet självmordsförsök med värktabletter sjunkit, skriver danska Dagens Medicin. 2012 blev 3 000 personer inlagda på något av landets sjukhus som följd av en förgiftning med värktabletter. Det är 521 färre än 2011.

Särskilt har antalet självmordsförsök minskat bland flickor och pojkar mellan 12 och 20 år.

Professor Merete Nordentoft från Psykiatrisk Center i Köpenhamn tror att den positiva utvecklingen beror på att reglerna för försäljning har skärpts.

– Det visar att lagstiftning har betydelse. När det blir svårare att få tag i medicinen så minskar antalet självmordsförsök, säger hon till nyhetbyrån Ritzau.

Från den 30 september stramas reglerna åt ytterligare. Utan recept får danskarna då bara köpa paket med maximalt 20 tabletter som innehåller paracetamol.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev