Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre svenskar solar för mycket

Publicerad: 15 maj 2008, 09:08

Färre svenskar solar för mycket

Andelen svenskar som brände sig i solen minskade något förra året. Men fortfarande ökar antalet som drabbas av malignt melanom.


Statens strålskyddsinstitut, SSI, genomför varje år en enkätundersökning om hur svenskarna beter sig i solen. I undersökningen för 2007 har 2000 personer svarat på frågor om sina solvanor.

Enkäten visar att andelen svenskar som bränt sig i solen minskade med 6 procent mellan 2006 och 2007. Fortfarande uppger dock över 50 procent att de bränt sig någon gång under de senaste tolv månaderna.

– Ännu mer anmärkningsvärt är att 99 procent vet att solens strålar kan orsaka hudcancer och att ändå så många bränner sig, säger Karin Westermark, utredare på SSI, i ett pressmeddelande.

Särskilt allvarligt ser SSI på att 78 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år har bränt sig någon gång under året.

Bara 6 procent av de tillfrågade svenskarna uppger att de alltid skyddar sig mot solen.

Även om andelen som bränner sig fortsätter att minska kommer det att ta tid innan det motsvaras av en minskning av fallen av malignt melanom.

Varje år dör runt 400 svenskar i malignt melanom. Mellan 2000 och 2006 ökade fallen med 40 procent och förra året drabbades runt 2 300 svenskar av cancerformen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev