Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre tar bilen till sjukhuset

Publicerad: 27 april 2006, 09:21

Allt färre anställda vid Centralsjukhuset i Karlstad väljer att ta bilen till jobbet. Parkeringsavgifter, samåkning och bättre miljö för cyklister är två orsaker.


- Nuförtiden är det nästan aldrig fullbelagt på personalparkeringen, säger Landstinget i Värmlands miljöchef, Curt Monfelt i ett pressmeddelande.

En undersökning av de anställdas resvanor till och från Centralsjukhuset visar på en minskad efterfrågan av parkeringsplatser. Fler av de anställda samåker och allt fler av de närboende väljer dessutom att ta gå till jobbet.

- I undersökningen har det också kommit fram att det är fler av de anställda som mentalt börjar förbereda sig för andra alternativ till bilen. Vi har sett att personalen förändrat sitt beteende kring resor, säger Curt Monfelt.

För ett år sedan hade sjukhuset problem med en ständigt fullbelagd personalparkering. Landstinget gjorde då en resvaneundersökning bland 900 anställda på Centralsjukhuset.

Därefter har antalet cykelparkeringsplatser utökats, cykelservicestationer införts och personalen har informerats om samåkning. Dessutom installerades bommar till parkeringsplatsen och parkeringsavgifter infördes.   

- Innan parkeringsavgifterna fanns användes parkeringen ofta av anställda som bodde i närheten, men också av andra utifrån. Enda gången parkeringen nu är riktigt full är vid skiftbyten när personalen börjar och slutar, säger Curt Monfelt.

Även om personalen är mycket nöjda med det ökade antalet lättillgängliga parkeringsplatser, finns det en del som bland annat motsätter sig de nyinsatta p-avgifterna.

Till hösten sätts ett nytt projekt igång där tanken är att få medarbetarna att via bland annat informationstavlor för lokal-, läns- och tågtrafik, bättre utnyttja kollektivtrafiken.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev