Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Färre utbildar apotekstekniker trots stort behov på apoteken

Publicerad: 3 maj 2010, 12:16

Utbildningarna till apotekstekniker håller på att kvalitetssäkras på KY-nivå. Trots stort söktryck försvinner utbildningar till hösten.


Utbildningarna till apotekstekniker har funnits och finns i flera former – på gymnasial nivå, inom komvux och som kvalificerade yrkesutbildningar, KY.

Utbildningarnas längd varierar också mellan två och tre terminer.

För att kvalitetssäkra utbildningarna har Farmaciförbundet, som ansluter apotekstekniker, i samarbete med apoteksföretagen tagit initiativ till en enhetlig kursplan på nationell nivå inom ramen för KY.

En preliminär sådan kursplan, som omfattar ett och ett halvt års studier, har tagits fram. I torsdags hölls ett möte där de flesta apoteksaktörerna, utbildningsanordnare och Farmaciförbundet deltog.

I juni planeras ett nytt möte, och tills dess ska ett slutligt förslag till nationell kursplan ha utarbetats.

Modell för den nationella kursplanen är till stor del den som används vid KY-klassade Frans Schartaus gymnasiums apoteksteknikerutbildning i Stockholm. Den utbildningen omfattar tre terminer.

Utöver denna utbildning finns i nuläget:

» En nystartad gymnasial utbildning till apotekstekniker i Folkuniversitetets regi i Göteborg, som är på ett år.

» En gymnasial komvuxutbildning, Flexvux, på två terminer i Hässleholm.

Den senare kommer emellertid inte att ha något intag av studenter i höst, efter att Myndigheten för yrkeshögskolan avslagit en ansökan om att få utbildningen klassad som yrkeshögskola.

Flexvux i Hässleholm planerar dock att lämna in en ansökan att få starta igen 2011 enligt den nya nationella kursplanen.

Även Lernia i Malmö, som hade liknande planer som Flexvux i Hässleholm, fick avslag, men kan eventuellt starta 2011 enligt den nya kursplanen.

Till skillnad från apotekar- och receptarieutbildningarna på universitetsnivå, där söktrycket minskat kraftigt på senare år, är det stort tryck på utbildningarna till apotekstekniker.

– Frans Schartau hade nyligen 300 sökande på 30 platser. På senare tid har så gott som samtliga fått jobb direkt efter utbildningen, säger Tora Börrefors, utbildningsansvarig på Farmaciförbundet.

En förändring i den nationella kursplanen är inslag som gör apoteksteknikerna mer delaktiga i recepthanteringen på apoteken. Det gäller både utbildningens teoretiska delar och praktiken.

Tanken är att detta bidrar till en ökad flexibilitet på arbetsplatserna. Apoteksaktörerna driver frågan.

Hur ser farmaceuterna som är anslutna till Farmaciförbundet på detta?

– Vi har tagit upp det här i vårt yrkesråd för receptarier. De upplever det inte som ett hot. De ser snarare att det öppnar andra utvecklingsmöjligheter för receptarier, säger Tora Börrefors.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev