onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fass i handdator underlättar jobbet för mobil akutläkare

Publicerad: 7 juni 2006, 11:22

Ett handdatorsystem med tillgång till hela Fass, och som också varnar för farliga läkemedelskombinationer, har underlättat arbetet för mobila akutläkaren Mats Hellqvist i Uppsala.


- Jag är mest i kontakt med äldre patienter. Ibland tar dessa patienter så många som 15 olika läkemedel. Med den här apparatens streckkodsläsare kan jag direkt se om vissa av dessa preparat inte passar ihop, säger Mats Hellqvist.

Han arbetar som mobil akutläkare och är anställd av primärvården i Landstinget i Uppsala län. Arbetet innebär många hembesök hos äldre patienter och Mats Hellqvist vittnar om att det kan vara besvärligt att hålla reda på alla de preparat som skrivs ut till patienterna av ofta flera olika läkare.

- Med det här systemet får man en väldigt bra totalbild av patientens läkemedel. Jag tror att det kan bidra till en ökad livskvalitet hos patienten om man lyckas sanera läkemedelsanvändningen. Senast igår upptäckte jag tack vare handdatorn att en patient fått helt fel preparat för sin åkomma, säger han.

Handdatorn som Mats Hellqvist använder kallas för Lifereader och är framtagen av medicinteknikföretaget Pharmtech, i samarbete med Läkemedelsindustriföreningen, Lif.   Primärt är Lifereader tänkt att fungera som ett beslutsstöd för säkrare läkemedelsanvändning i äldrevården.

Den lilla handdatorn, som till utseendet påminner om en avancerad mobiltelefon, innehåller bland annat läkemedelstexter från Fass, diagnoskoder och medicinska referensverk. Programvaran i handdatorn, Safe Med, vann år 2004 Dagens Medicins pris för sjukvårdens bästa IT-stöd.

När man med hjälp av streckkodsläsaren på handdatorn scannar in de aktuella läkemedlen kontrolleras automatiskt bland annat interaktion, om läkemedlet är olämpligt för äldre och eventuella terapeutiska dubbleringar.

I ett examensarbete från apotekarprogrammet vid Uppsala universitet från januari i år utvärderades Lifereader efter en pilotstudie. Studien, som utfördes på uppdrag av Lif, utvärderade användbarheten av Lifereader för ett antal distrikts- och medicinskt ansvariga sjuksköterskor i Skåne och Västmanland.

Resultaten från utvärderingen var i huvudsak positiva, även om vissa problem med handhavandet, och krav på stor farmakologisk kompetens för användarna av Lifereader, framkom.  Mats Hellqvist är hur som helst odelat positiv till Lifereader.  - Att jag kan gå in och se direkt hur läkemedelsbilden ser ut ökar patientsäkerheten samtidigt som det är tidsbesparande för mig som läkare. Tid jag i stället kan lägga på patienten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev