Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fasta arbetslag en orsak till effektivitet på förlossningen

Publicerad: 7 juni 2002, 08:21

En barnmorska på Danderyds sjukhus i Stockholm förlöser fler kvinnor per år än en kollega på Karolinska sjukhuset i Solna. Enligt en rapport från landstingsrevisorerna beror detta bland annat på att Danderyd har fasta arbetslag.


Skillnaderna i effektivitet mellan förlossningsklinikerna i Stockholm är stor. Det visar en rapport som landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting presenterade i februari i år.   Effektivast, mätt i antal kvinnor som en barnmorska i genomsnitt förlöste under år 2000, var Danderyds sjukhus. Där förlöste en barnmorska i genomsnitt 125 kvinnor. På övriga sjukhus låg siffrorna betydligt lägre. På Karolinska sjukhuset förlöste barnmorskorna i genomsnitt 99 kvinnor under ett år.  I en ny uppföljande rapport, som jämför förlossningsklinikerna på Danderyd och Karolinska sjukhuset, har landstingsrevisorerna försökt ta reda på varför Danderyd har en högre effektivitet.

Flexiblare vård i par på Danderyd  Konsultbyrån Ernst&Young, som skrivit rapporten, menar att en orsak är Danderydsklinikens sätt att organisera arbetet. På Danderyd har förlossningskliniken fasta arbetslag, i motsats till Karolinska där personalen har större möjlighet att utforma personliga scheman. Enligt rapporten skapar fasta arbetslag sammanhållning som kan göra arbetet smidigare, snabbare och effektivare, eftersom mindre energi måste läggas på relationerna inom gruppen.   Både Danderyd och Karolinska praktiserar parvård, som innebär att barnmorskor och undersköterskor jobbar tillsammans i par. Men Danderyds modell är mer flexibel, enligt rapporten. På Karolinska håller en barnmorska och en undersköterska ihop under ett helt arbetspass. På Danderyd samarbetar barnmorskan i par med en undersköterska i vården av en viss patient, men har dessutom ytterligare en patient som hon samarbetar med en annan undersköterska om.  Rapporten framhåller att en del av skillnaden i effektivitet säkerligen beror på att sjukhusen har olika patientunderlag. Karolinska tar emot fler kvinnor med annat modersmål än svenska, vilket medför osäkerhet i kommunikationen som därmed kan försämra effektiviteten.  Maj-Len Sundin, sjukhusdirektör på Karolinska sjukhuset, tycker att rapporten är intressant, men håller inte med om dess slutsatser.  - Jag tror inte man har förstått vidden av det merarbete som vår högre andel komplicerade förlossningar utgör. Dessutom har vi, inte minst tack vare våra duktiga chefsbarnmorskor, ökat vår effektivitet sedan år 2000, säger Maj-Len Sundin.

Dan Håfström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev