Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fastare ramar för utbildning av vårdvovvar

Publicerad: 6 november 2012, 10:20

Foto: Photos.com

Snart är Sverige först i världen med en nationell standard för utbildning av vårdhundar.


Sverige var inte först med vårdhundar, men intresset är stort och utvecklingen går snabbt. Från och med årsskiftet kommer det att finnas en nationell SIS-standard för Swedish Standard Institute kring vårdhundutbildningar.

– Det finns ingen annanstans i världen en nationell standard med tydliggörande av vilka krav det är för att arrangera sådana här utbildningar. Sverige är också det enda land där man har anställd vårdpersonal unikt för arbete med hund på remiss, säger Ingeborg Höök, chef för Svenska Vårdhundskolan, till Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

I dag finns ett hundratal vårdhundsteam i ett 50-tal kommuner i landet. Teamen består av utbildade hundar och en läkare, arbetsterapeut eller undersköterska som utbildats särskilt i att vara vårdhundförare.

Vårdhundar används bland annat för kognitiva övningar för patienter som till exempel drabbats av stroke eller sociala övningar för barn med autism. Samvaro med vårdhundar har också lett till minskad läkemedelsanvändning bland dementa, rapporterar Vetenskapsradion.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev