Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fåtal äldre får hjärtpåverkan vid långlöpning

Publicerad: 19 oktober 2007, 14:08

Fysisk aktivitet är gynnsamt för de flesta ­– hjärtsjuka som friska. Ny forskning från Karolinska universitetssjukhuset i Solna pekar dock på att vissa äldre personer tycks vara predisponerade för en övergående hjärtpåverkan vid mycket ansträngande långdistanslöpning.


Frieder Braunschweigs forskargrupp vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna har sedan 2003 kartlagt 185 personer över 55 år som deltagit i Lidingöloppet.
Forskarna har tagit blodprov på löparna före och efter ansträngningen, och sedan analyserat halten av hjärtskademarkörer.

Tidigare resultat från gruppen visar att vissa äldre löpare, men långt ifrån alla, tycks påverkas negativt i hjärt-kärlhänseende av den extrema ansträngning som Lidingöloppet innebär. Biomarkörproteinet NT-proBNP uppmättes i nivåer över det normala för omkring 40 procent av de undersökta patienterna 2003. Ungefär lika många fick onormala värden av markören troponin T.

– Detta hindrar inte att det är solklart bevisat att motion förlänger livet för friska och sjuka i alla åldersgrupper. Man måste ha i åtanke att Lidingöloppet utgör en extrem ansträngning. Vi har observerat ett spännande fenomen, men det finns verkligen ingen anledning till panik bland motionärer och idrottsfolk. Fysisk träning i lagom dos bör rekommenderas till alla friska och sjuka individer i alla åldrar, säger Frieder Braunschweig.

I ett delprojekt som presenterades vid hjärtläkarkongressen European Society of Hypertension, ESC, i Wien i september jämförde forskarna utsöndringen av hjärtmarkörer under Lidingöloppet 2006 hos några löpare som fått förhöjda värden när de sprang samma lopp tre år tidigare. De var alla friska i hjärt-kärlhänseende innan loppet både 2003 och 2006.
Studien visade att mönstren för utsöndring av hjärtmarkörer i mycket stor utsträckning upprepar sig hos dessa personer.

Hjärtvärdena avvek dock mer från det normala 2006, då löparna var tre år äldre och temperaturen nästan tio grader högre.

Anders Sahlén, kardiolog och doktorand i Frieder Braunschweigs grupp, är huvudansvarig för denna delstudie. Han belönades på ESC med priset Young Investigators’ Awards in Clinical Science för forskningen.
– Resultaten stärker vår hypotes att vissa personer är predisponerade för ansträngningsutlöst hjärtpåverkan och kanske bör överväga att undvika den typ av extrem fysisk ansträngning som Lidingöloppet innebär, säger Frieder Braunschweig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev