Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fattiga svarade sämre på antidepressiv behandling

Publicerad: 3 januari 2006, 08:53

Äldre som bor i låginkomstområden kan få sämre resultat av antidepressiv behandling, jämfört med boende i mer välbärgade områden. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Archives of General Psychiatry.


Forskarna - som arbetar vid Harvard Medical School, Boston, USA - utförde en analys av resultaten från två kliniska studier där 248 deprimerade patienter över 59 år hade behandlats med antidepressiva läkemedel kombinerat med psykoterapi.

Studien visar att personer som levde i områden med medelinkomster svarade signifikant bättre på antidepressiv behandling, jämfört med personer som levde i låginkomstområden. Invånare i höginkomstområden svarade bara något bättre på behandlingen än de i medelinkomstområden.

Vidare rapporterade personer som levde i låginkomstområden ungefär dubbelt så ofta suicidala föreställningar, jämfört med medelinkomstgruppen. Skillnaden mellan låg- och höginkomstgruppen var ännu större.

Forskarna fann däremot ingen koppling mellan socioekonomisk status och återinsjuknande.

Forskarna anser, med anledning av resultatet, att det är betydelsefullt att rikta framtida forskningsinsatser mot att öka kunskaperna om de faktorer som kan påverka kopplingen mellan behandlingsresultat och patienternas socioekonomiska status.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev