Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FDA varnar för koppling mellan hudkrämer och cancer

Publicerad: 11 mars 2005, 09:32

Två läkemedel mot eksem, Elidel och Protopic, misstänks kunna öka risken för cancer. Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA uppmanar nu läkare att bara förskriva läkemedlen när andra behandlingar har misslyckats, och så kort tid som möjligt.


FDA inför också en så kallad black box-varning för produkterna, som även finns i Sverige, och tar nu fram ny användarinformation till patienterna. Läkemedelsföretagen Novartis och Fujisawa har lovat att utreda riskerna.

Studier på tre olika sorters försöksdjur har visat att risken för cancer ökar ju mer de behandlas med dessa läkemedel. Det finns också några rapporter om att både barn och vuxna som behandlats med Elidel och Protopic har fått cancer. Enligt nyhetsbyrån TT handlar det om sju fall av lymfom och sex fall av hudcancer.

Båda läkemedlen fungerar genom att dämpa immunförsvaret, och godkändes av FDA år 2000 respektive 2001. De var då de första nya läkemedeln mot atopiska eksem sedan kortisonet kom för drygt 40 år sedan.

FDA skriver att säkerheten på lång sikt inte är känd. Medlen bör enligt FDA användas i så små mängder som möjligt och inte kontinuerligt. Barn och vuxna med försvagat immunförsvar ska inte använda produkterna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev