Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FDA varnar för risk med paracetamol

Publicerad: 2 augusti 2013, 08:42

Foto: Photos.com

Det amerikanska läkemedelsverket FDA varnar för risk för allvarliga hudreaktioner med paracetamol.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Paracetamol, som finns i exempelvis Alvedon och Panodil, kan orsaka ovanliga men allvarliga hudreaktioner. Det uppger den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Myndigheten uppmanar personer som tar paracetamol och upptäcker hudreaktioner att genast sluta ta läkemedlet och uppsöka sjukvård.

– Den här nya informationen är inte avsedd att oroa konsumenter eller sjukvårdspersonal och inte heller att uppmuntra dem att välja annan medicinering, säger Sharon Hertz, biträdande avdelningschef på FDA, i ett uttalande på myndighetens webbplats.

– Det är emellertid extremt viktigt att människor känner igen och reagerar snabbt på de tidiga symtomen av de här ovanliga men allvarliga biverkningarna som är potentiellt dödliga, fortätter hon.

De allvarligaste hudreaktionerna som i ovanliga fall kopplats till paracetamol är Steven-Johnsons Syndrom och Lyells sjukdom som båda vanligtvis utlöses av just läkemedel.

Läkemedel som innehåller de smärtlindrande substanserna ibuprofen och naproxen har redan varningsinformation om risk för hudreaktioner. Nu kräver FDA att också läkemedel som innehåller paracetamol ska få varningsinformation.

Karin Franck-Larsson, läkare och chef för enheten för medicinsk information på svenska Läkemedelverket, betonar att de biverkningar som uppmärksammas av FDA är mycket ovanliga.

I dag finns inga varningar om risk för de allvarliga hudreaktionerna för läkemedel med paracetamol i som säljs i Sverige.

Kommer även Läkemedelsverket i Sverige varna för detta?

– Utredningen som har kommit fram till det här är gjord i USA. Vi får göra egna bedömningar i Europa om det ska utredas och därefter ta ställning till om vi ska göra någonting, säger Karin Franck-Larsson.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev