Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fel att vara största ägare i Salus anser läkarnas vd

Publicerad: 6 april 2005, 14:00

Läkarförbundet säljer en del av sitt aktieinnehav i Salus Ansvar. Förbundets vd anser att det är fel att en fackförening är huvudägare i ett börsnoterat bolag.


Svenska läkarförbundet har varit den största aktieägaren i försäkringsbolaget  Salus  Ansvar,  med nästan 35 procent av rösterna.

Nu väljer förbundet att sälja en del av sina aktier till Öhman, en privatägd investmentbank. Öhman tar samtidigt över aktier från andra delägare i  Salus  Ansvar och blir nu största ägare.

För Läkarförbundets del är uppgörelsen en del i en långsiktig strategi, berättar vd Catarina Andersson Forsman.

- Vi tycker inte att vi som fackförening ska vara huvudägare i ett börsnoterat aktiebolag. Vi vill renodla de affärsmässiga relationerna och inte vara en strategisk ägare. Det ligger ju inte i en traditionell fackföreningsroll att vara företagsintressent, säger hon.

Läkarförbundet hoppas att Öhman ska utveckla  Salus  Ansvar på ett bra sätt och vill själv agera mer affärsmässigt.

- Vi tror att vi på det här sättet kan agera bättre för våra medlemmar i och med att vi är en viktig kundgrupp, säger Catarina Andersson Forsman.

Förbundet har fått hård kritik
Salus  Ansvar och Läkarförbundet har de senaste åren fått utstå kritik, inte minst på ledar- och debattplats i Dagens Medicin. Kritiken har mycket handlat om pensionssparandet i  Salus  Ansvar Liv och även om hur Läkarförbundet agerat eller inte agerat som huvudägare.

Catarina Andersson Forsman ger inget direkt svar på om kritiken har bidragit till aktieförsäljningen. Läkarförbundet har dock funderat på om fackföreningen bör vara huvudägare i ett börsnoterat bolag och har kommit fram till ett nej på den frågan.

- Jag tycker att det principiellt har varit fel att vara huvudägare, förtydligar Catarina Andersson Forsman sin egen syn på saken, och tillägger att hennes uppfattning är att Läkarförbundet inte heller har velat vara huvudägare.

Men varför har förbundet då varit det?
- Jag kan ju inte svara för det tidigare. Nu har vi hittat en lösning och vi är väldigt nöjda med att vi har hittat en bra ägare som vi tror kan driva bolaget väldigt framgångsrikt och utveckla det strategiskt.

Är näst röststarkast i företaget
Öhman betalar Läkarförbundet 29,75 kronor per aktie och förbundet får ungefär 17 miljoner kronor, som kommer att placeras på annat sätt. Förbundet har fortfarande 23 procent av rösterna i  Salus  Ansvar,  och är därmed näst röststarkast efter Öhman. Enligt Catarina Andersson Forsman har förbundet i nuläget inga planer på att sälja ytterligare aktier i  Salus  Ansvar.

Formellt måste uppgörelsen godkännas av Finansinspektionen. För den enskilda medlemmen i Läkarförbundet innebär uppgörelsen, enligt Catarina Andersson Forsman, ingen direkt förändring.

Lisa Blohm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev