Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fel fast det såg rätt ut på skärmen

Publicerad: 12 april 2005, 09:30

Trots att läkarna på medicinkliniken på Södertälje sjukhus ändrade dosering i läkemedelsmodulen, så slog ändringen inte igenom. När nästa person tittade in iläkemedelslistan, så stod den gamla ordinationen kvar.


- Det skapade irritation, och i förlängningen kunde det ha lett till risker för patienten, säger Lars Dahlin, överläkare på medicinkliniken vid Södertälje sjukhus.

Problemen berodde på tekniska problem i en läkemedelsmodul i systemet Galactic från leverantören Cambio, som anpassats speciellt för Södertälje sjukhus.

Felet är ett exempel på hur viktig säkerheten är i sjukvårdens IT-system, men visar också att felsökningen är komplicerad.

Felet syntes inte i testerna  Systemet hade körts i testmiljö på sjukhuset och varit i drift en kortare tid, när personalen upptäckte att det var något som inte stämde. Det tog ett tag innan man lyckades ringa in felet, att vissa typer av ändringar inte slog igenom fast det såg rätt ut på skärmen.

- Det är ofta svårt att upptäcka sådana här fel, vi såg det inte i våra tester, säger Mattias Karlung på sjukhusets Cambio-förvaltning.

Felet bedömdes som allvarligt och fick en skyndsam handläggning av leverantören.

- Det här var ett så kallat prio 1-fel och det åtgärdades enligt vår logg inom ett dygn, säger Sven Engquist, vd för Cambio i Sverige.

Läkarna upplever dock att det fortfarande finns kvar vissa problem med modulen.

- Det är krångligt att ordinera infusioner, till exempel dropp, där man ska ange vilken tid behandlingen ska starta och sluta. Det är enklare att skriva ner på papper, säger Lars Dahlin.

- Det är väl meningen att det ska bli enklare med datasystem, och inte tvärtom.

"Ställer stora krav på utbildning"  Även tillverkaren håller med om att läkemedelsmodulen är en komplex del av ett journalsystem, framför allt för användaren.

- Det är många fält som ska fyllas i, och det ställer stora krav på utbildning. Jag tror att alla som använder en läkemedelsmodul håller med om att de är komplicerade, säger Sven Engquist på Cambio.

Ju mer intelligens som byggs in i systemen, till exempel automatisk kontroll av personnummer, preparat och dosering, ju större blir också risken för tekniska fel.

- Vi välkomnar en diskussion om kvalitet i de här systemen. Ingen är betjänt av att det finns kvalitetsbrister, säger Sven Engquist.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev