Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Felaktiga direktupphandlingar ska bli dyra för landstingen

Publicerad: 19 januari 2011, 14:11

Otillåtna direktupphandlingar kan nu få stora konsekvenser för landstingen. En ny lag gör det möjligt att ogiltigförklara upphandlingar eller ta ut höga straffavgifter.


Konkurrensverket hotar nu med att ta i med hårdhandskarna mot myndigheter som inte följer upphandlingslagen. En ny lag, från i somras, banar väg för detta.

– Vi kommer att prioritera överträdelser som är särskilt allvarliga och fall som kan få stor vägledande effekt även för andra myndigheters agerande vid upphandlingar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Lagändringarna i upphandlingslagstiftningen rör främst överprövningsprocessen i upphandlingsmål. Bland annat infördes en så kallad avtalsspärr, som innebär att det är förbjudet för en upphandlande myndighet att ingå avtal direkt efter ett tilldelningsbeslut. Det finns även en så kallad upphandlingsskadeavgift, eller böter, på maximalt 10 miljoner kronor för de som inte följer reglerna.

Konkurrensverket flaggar nu för att de redan i vår kommer att dra fall inför domstol.

Vilka ärenden som först kan bli aktuella kan myndigheten inte säga idag.

– Men det är viktigt att understryka att vi inte kommer att tveka att använda de möjligheter lagen nu ger. Vårt syfte är inte att få sanktioner utdömda, utan att bidra till att offentlig upphandling skapar samhällsnytta genom att upphandlingarna sker på ett korrekt och konkurrensutsatt sätt, säger Dan Sjöblom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News