Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Felaktiga siffror låg bakom slutsatser om dödlighet

Publicerad: 3 juni 2009, 09:32

Intensivvårdsläkaren Anders Ersson vidhåller att dödligheten minskade när läkarna schemalades i Malmö. Detta trots att det kommit många invändningar mot hans slutsats.


I Dagens Medicin nr 22/09 berättade Anders Ersson, verksamhetschef vid intensivvårdsavdelningen, IVA, på Universitetssjukhuset Mas i Malmö, om hur patienternas dödlighet sjönk sedan läkarna på avdelningen förra året började schema­läggas på kvällar och helger.

Men efter Dagens Medicins publicering kom synpunkter på de presenterade siffrorna – och misstankar om att de inte stämde. En av dem som reagerade var Göran Karlström, överläkare och exekutivt ansvarig för Svenska intensivvårdsregistret.

– Alla är nu överens om att 2007 års siffror från Region Skåne som Anders Ersson använde sig av var felaktiga, och då håller inte den analys han gjorde. Det blir ingen skillnad i dödlighet på hela materialet alls, säger Göran Karlström.

Anders Ersson håller med om och beklagar att de siffror han fick för 2007 inte var korrekta – även om han vidhåller att slutsatsen är riktig. Att sedan läkarna började schemaläggas har dödligheten minskat kraftigt, åtminstone bland de svårast sjuka patienterna.

– Det blir inte någon skillnad om man tittar på alla intensiv­vårds­patienter, det stämmer. Däremot blir det stora skillnader om man ser på dem som vårdats längre än tio dagar, säger Anders Ersson.

År 2006, före schemaförändringen, var den så kallade IVA-mortaliteten bland dessa patienter 27 procent. 30-dagarsmortaliteten var 31 procent. År 2008, efter schemaförändringen, var denna mortalitet 14 respektive 17 procent.

– Det vill säga en 50-procentig förbättring, säger Anders Ersson.

Enligt hans uträkningar har risken att dö i samband med vården minskat i hela patientgruppen med 29 procent mellan åren 2006 och 2008.

– Schemaförändringen är inte den enda orsaken, men den har helt klart bidragit till att sänka mortaliteten, oavsett om det råkade bli fel förut. Innebörden är fortfarande densamma, säger Anders Ersson.

Göran Karlström är dock inte lika säker.

– Jag håller med om att resultaten i Malmö förbättrats avsevärt mellan dessa år. Men om man, exempelvis, tittar i registret för hur det ser ut på det närliggande sjukhuset i Lund, där man inte infört treskift, så ser man att de också har förbättrat sina resultat kraftigt. Så min bestämda uppfattning är att det inte går att uttala sig om orsaken, säger han.

Relaterat material

Färre dog då treskift infördes

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev