Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Felbehandlade patienter engagerar

Publicerad: 30 augusti 2013, 13:41

Tittarstorm och proppfull mejllåda. Läkaren Björn Bragée fick ta ledigt från sin smärtmottagning dagen efter premiären av Arga doktorn.


– Det är otroligt! Jag får hundratals mejl, hur många som helst, och det ringer hela tiden. Jag har skaffat vikarie i dag. Jag är sådär gammaldags och tycker att jag måste svara på allting, det kräver min artighet, men det är nästan övermäktigt, säger Björn Bragée.

Många engagerades och upprördes av den unga Jessicas öde i första avsnittet av SVT:s Arga doktorn. Björn Bragée följde henne i hennes kamp för att få ordentlig rehabilitering efter en stroke – en stroke som inte hade behövt drabba henne om hon hade blivit ordentligt undersökt i tid.

Från allmänheten kommer mestadels översvallande positiva reaktioner, säger Björn Bragée.

– Från läkarkåren och vårdfolket är den vanligaste kommentaren att ”Oj, var det ett så seriöst program?”. Den där lite avvaktande inställningen som vi förstod skulle finnas.

Ojämlikheter i vården kommer att prägla hela serien, säger Björn Bragée. I första avsnittet var det landstinget Gävleborg som hade beslutat att kostnader för att skicka patienter till vård utanför länet skulle landa på den remitterande enskilda kliniken, vilket drabbade Jessica som fick höra att inga pengar fanns.

– Men ojämlikheterna handlar inte bara om var du bor utan om du är man eller kvinna, vad du har för social bakgrund och utbildning, säger Björn Bragée som gärna ser att hans branschkollegor sätter sig i tv-soffan.

– Jag tror att man ska följa den här serien om man vill se hur det är att vara maktlös patient. Om man vill förstå det i hjärtat.

Relaterat material

Arg doktor kastar ingen i soptunnan

Arg doktor blir arg tv-doktor

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev