Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Felblandat cellgift ledde till dödsfall

Publicerad: 3 februari 2014, 07:47

Nästan 100 patienter i Danmark har fått för höga doser cellgift efter att läkemedel tillretts felaktigt. Tre personer kan ha dött till följd av misstagen.


– Det är en mycket kritisk situation som självklart är helt oacceptabel för dem den gått ut över, säger Ole Thomsen, direktör för Region Midjylland, i ett pressmeddelande.

Danska Dagens Medicin uppger att 99 personer med prostatacancer har blivit behandlade med 16-20 procent för höga doser läkemedel innehållande den aktiva substansen cabazitaxel.

Tre personer kan ha dött till följd av felmedicineringen, enligt universitetssjukhuset i Århus. En av dessa fick biverkningar som pekar på att han inte tålde de höga doserna och dödsfallet rapporterades skett till följd av läkemedelsdoseringen. I de två andra fallen är det mer oklart, men sjukhuset utesluter inte överdosering som bidragande orsak även i dessa fall.

Det är på sjukhusen i Odense, Århus, Velje och på Fyn som felen har uppstått sedan tillverkaren Sanofi ändrade anvisningarna för hur läkemedlet skulle beredas. Nya anvisningar publicerades på den europeiska läkemedelsmyndighetens webbplats redan i oktober 2012, men det var först i november 2013 som Sanofi kontaktade sjukhusen direkt för att uppmärksamma dem på att anvisningarna hade ändrats.

Svenska Läkemedelsverket känner inte till några överdoseringar, uppger Sydsvenska Dagbladet, men feldoseringar har rapporterats från Finland, Storbritannien, Spanien och Holland under 2012 och 2013.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev