Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Feldt hoppar av apoteksköp

Publicerad: 12 februari 2010, 08:11

Förre finansministern Kjell-Olof Feldt har varit en av spekulanterna på apoteket Kronan i Heby, som säljs i småföretagarklustret. Men han är missnöjd med villkoren och hoppar av.


Kjell-Olof Feldt och entreprenören Charlotte Wall, som är kommunstyrelseledamot i Heby och maka till finansmannen Anders Wall, är intresserade av att ta över ägandet av apoteket Kronan i Heby. Uppgiften bekräftas av Charlotte Wall i Upsala Nya Tidning, UNT.

Men jag skulle nog vilja säga att vi var spekulanter. Det är en alldeles för rigid affärsplan som har lagts fram. Vi skulle som apoteksägare få ganska litet utrymme för egna initiativ, säger hon.

Apoteket i Heby har fått ett referenspris på 9,4 miljoner kronor. Apoteket hade i fjol ett överskott på 1,5 miljoner kronor.

I ett brev som Charlotte Wall i förra veckan skickade till Apoteket Omstrukturering AB förklarar hon att byråkratin får henne och Kjell-Olof Feldt att hoppa av apoteksköpet.

Med mera frihet hade vi nog slagit till. Vi är båda intresserade av branschen som sådan. Och det var personal på Hebyapoteket som tog kontakt med mig och ville att jag skulle köpa rörelsen. Jag bor ju här, är mån och bygden och att apoteket hamnar i rätta händer, säger Charlotte Wall till UNT.

Enligt UNT var det på en middag i höstas, över ett glas rött vin, som hon och Kjell-Olof Feldt bestämde sig för att anmäla gemensamt intresse för apoteket Kronan på Brogatan i Heby.

Vi är vänner sedan många år och Kjell-Olof har varit rådgivare till en av de större köparna. Därför tog jag upp Hebyapoteket med honom.

Men det finns för många konstiga restriktioner i den här affären. Säljaren skall godkänna vd och styrelseordförande. En köpare får inte sälja rörelsen vidare under lång tid utan att centralorganisationen också godkänner den nye köparen. Personalen få bara vara delägare till 9,9 procent, säger Charlotte Wall till UNT.

Den här typen av begränsningar gör att lusten falnar. Man märker att det handlar om en statlig affärsverksamhet som, ängslig över sitt varumärke, inkräktar på entreprenörsandan, fortsätter hon.

I dag är det den sista dagen för att lämna in bud på småföretagarapoteken.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev