Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Felutlämnade piller tog livet av patient – apotekare dömd

Publicerad: 20 december 2016, 10:22

Foto: Photos.com

Apotekaren på Nordirland skulle ge den äldre kvinnan steroiden prednisolon, men gav henne i stället blodtrycksmedlet propranolol. Nu får han villkorlig dom.


Felexpedieringen som skedde år 2014 fick en ödesdiger utgång. Bara några minuter efter att 67-åriga Ethna Walsh, som gick till apoteket för att få läkemedel mot kol, hade tagit fel tabletter fick hon svårigheter att andas. Hon fick föras till sjukhus där hon senare avled, uppger BBC.

Nu har apotekaren som expedierade kvinnan dömts i brittisk domstol till två års villkorlig dom.

Den åtalade farmaceutens försvarsadvokat berättade under rättegången att apotekaren sedan händelsen varit för rädd för att återvända till arbetet och att han är ”plågad av skuldkänslor och förstörd av ånger”, rapporterar Belfast Telegraph.

Apotekaren har i rätten erkänt sig skyldig och uppgett att han av misstag måste ha tagit en förpackning med blodtrycksläkemedlet i stället för en med steroiden. Det framgick också under rättegången att han tidigare hade tjänat 40 000 pund, motsvarande 465 000 svenska kronor, om året, men att han nu lever på bidrag och att han aldrig mer vill arbeta som apotekare igen.

Enligt professionella bedömare som hördes av rätten hade apotekaren gjort sig skyldig till ”poor professional performance” och inte den allvarliga graden av fel som benämns ”professional misconduct”.

I ett uttalade från den drabbade kvinnans familj säger de att de välkomnar att apotekarens skuld har fastställts och att de hoppas att andra familjer ska få slippa den smärta som de har upplevt.

Enligt brittiska medier är rättegången den första i sitt slag på Nordirland.

Relaterat material

”Arbetsgivare bör vara medvetna om stressen”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev