Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fem SOS-samtal krävdes för att få ambulans

Publicerad: 6 november 2008, 15:48

Fem SOS-samtal krävdes för att få ambulans

Foto: Foto: Photos.com

Anhöriga till en man med bröstsmärtor, kräkningar och svår andnöd ringde fyra gånger till SOS Alarm utan att ambulans skickades. Mannen hamnade i koma under fyra dagar efter en massiv hjärtinfarkt, och nu anmäls händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.


I maj i år började mannen må dåligt, fick smärtor i bröstet, andades häftigt och kräktes. Men trots att operatören på SOS Alarm informerades om att mannen var diabetiker och tidigare haft hjärtinfarkt, skickades ingen ambulans, skriver Svenska Dagbladet.

Mannens son ringde ytterligare en gång, och fick då höra att akuten troligen inte skulle ta emot mannen eftersom symtomen tydde på maginfluensa. Först vid femte samtalet, en timme senare, skickades en ambulans till bostaden.

Väl på sjukhuset fick mannen en kraftig hjärtinfarkt och hamnade i koma under fyra dygn. SOS Alarm har nu valt att anmäla sig själva till Socialstyrelsen.

– Min uppfattning är att patienten vid första tillfället nog borde haft en ambulans. Det är därför vi gör lex Maria-anmälan, säger Lars Engerström, chefsläkare på SOS Alarm, till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev