lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fentanylläkare fråntas förskrivningsrätt

Publicerad: 15 april 2013, 06:53

En Hallandsläkare som skrivit ut fentanylplåster till missbrukare får nu sin förskrivningsrätt inskränkt.


Det rapporterar tidningen Hallandsposten. Smärtstillande fentanylplåster orsakade åtta dödsfall bland missbrukare i Halland under 2011. Statistik från Läkemedelsverket visade att förskrivningen av fentanyl i regionen låg över rikssnittet.

Den aktuelle läkaren har utretts av både polis och Socialstyrelsen . Enligt Socialstyrelsen är hans förskrivning anmärkningsvärd när det rör tio patienter, varav en fått fentanyl och de övriga andra typer av smärtstillande preparat. Läkaren kritiseras för bland annat bristande uppföljning och journalföring.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, anser att läkaren, när det gäller den patient som fått fentanyl under fem års tid, har ”gjort sig skyldig till en fullständigt okontrollerad och synnerligen allvarlig överförskrivning av morfin i olika former”.

Myndigheten beslutade därför att dra in hans rätt att förskriva narkotikaklassade läkemedel.

Polisen började intressera sig för läkaren i samband med en utredning av en kvinna som sålt fentanylplåster till narkomaner. De har dock, enligt Hallandsposten, inte hittat något direkt samband mellan läkaren och de missbrukare vars dödsfall kopplades till fentanyl.

Läkaren har överklagat HSAN:s beslut till förvaltningsrätten.

– Jag har blivit lurad att skriva ut fentanyl, säger han till Hallandsposten.

Relaterat material

Skärpta riktlinjer för fentanyl i Halland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev